U Trsteniku ste, morate posetiti ....

Manastir Ljubostinja

Između dva brda gde vlada tišina i zelenilo, u blizini grada Trstenika, nalazi se ženski manastir Ljubostinja, nadaleko poznat po lepoti i arhitekturi koja retko koga ostavlja ravnodušnim.

Manastir Ljubostinja, sa crkvom Uspenja Bogorodice, zadužbina kneginje Milice, podignut je krajem 14. veka. Jedan je od najznačajnijih spomenika moravske škole.I upravo u ovom svetom zdanju sahranjene su kneginja Milica, žena kneza Lazarai monahinja Jefimija, koje su se posle Kosovske bitke ovde zamonašile sa drugim udovicama srpskih vlastelina izginulih u bojevima na Marici i Kosovu polju. Danas je Ljubostinja ženski manastir koji čuva i održava oko pedeset monahinja.Legende kažu da su se knjeginja Milica i knez Lazar upoznali na mestu gde manastir sada stoji. Posle Kosovskog boja, knjeginja Milica povela je sa sobom i Jelenu, suprugu Uglješe Mrnjavčevića gde su se zamonašile i ostatak života provele u molitvi.

Stari most

Stari čelični drumski most preko reke Zapadne Morave u Trsteniku, izgradjen je davne 1899. godine.Izgradila ga je Bečka firma „IG. GRIDL–WIEN“, sredstvima kraljevine Srbije i narodnim kulukom.U to vreme bio je jedini stalni prelaz preko reke na relaciji od Stalać do Kraljeva.Tokom Prvog svetskog rata, bio je porušen i to miniranjem od strane srpske vojske, oktobra 1915. godine.Popravljen je od 1922–1924. godine, delom ratne odštete, detaljno i generalno je rekonstuisan 1987. godine.Potpuno je uništen i razoren tokom NATO agresije, 30. aprila 1999. godine u 14:10 sati i 1. maja u 13:50, u godini kada je trebalo, septembra meseca da proslavi 100. godina postojanja.

Crkva Svete trojice

Crkva Svete Trojice u Trsteniku nalazi se u samo m centru grada.Posvećene je Silasku Svetog Duha.Sagradjena je 1900. godine na mestu stare i skromnije crkve, posle dugogodišnje borbe Trsteničana da dobiju crkvu kakva im priliči.Projektant je bio arhitekta Dušan Živanović, jedan od utemiljivača nacionalnog srpskog graditeljstva s kraja 19. veka.Inspirisan manastirima moravske škole, Živanović gradi crkvu u neomoravskom stilu.Hram je jednokupolna gradjevina sa trikonhosom u odnovi.Yidan je od belovodskog peščara, opeke i maltera.Velika je sličnost sa crkvom kralja Milutina u Hilandaru.Fasada je ukrašena po ugledu na Lazaricu: slepim arkadama, rozetama, monoforama, prepletima.Naročito je dobro ukrašen zapadni portal.Neposredno posle izgradje crkve, dodat je i zvonik sa satom, koji dominira gradom i okolinom.U crkvi se čuvaju delovi starog ikonostasa i 1848. godine, dok je novi ikonostas naslikao akademski slikar iz Novog Sada, Voja Trifunović, 1929 1930. godine.Ističu se ikone Blagovesti na carskim dverima, Bogorodica sa Hristom, Tajna večera, Sceta Trojica i druge.Više od sto godina crkva je duhovni stožer grada, naročito za vreme brojnih ratova kada je pružala utočište stanovništvu.